SABU's Vær Varsom-Plakat for kristen oppdragelse
Kortversjonen
1. Ikke skrem barna med satan, demoner, endetid, helvete eller fortapelse
Dersom troen = frykt vil mange senere kvitte seg med den! Å leve i frykt er ikke bærekraftig.
Eksempler på nr 1: «Du vil vel ikke bli igjen her når Jesus kommer igjen?», «Satan er så utrolig smart, og han prøver å lure deg hele tiden.» «Nå begynner forfølgelsene snart, og da kan det hende vi må rømme fra alt for ikke å komme i fengsel.»
2. Ikke bruk troen til å påføre skam
Skam sier: «Du er u-akseptabel som du er.» Ikke gjør det. Dersom du bruker Jesus til å skape skam, så bli ikke overrasket om barnet ditt senere sier farvel til ham. Modeller at barnet er elsket og akseptert uansett og «hører Guds rike til.»
Eksempler på nr 2: Nå gråter englene! Synes du folk som gjør sånt passer inn i himmelen? Tenk så skuffet Jesus må være over deg nå!
3. Ikke bruk troen til å påføre skyld
Å drives av skyld er usunt. Dersom barn trenger Jesu pekefinger eller våkende øye for å gjøre rett, har de ikke lært å resonnere etisk og medmenneskelig. Modeller oppførselen du ønsker. Frem empati. Presenter Jesus som den som får skyld til å forsvinne, når vi angrer og gjør opp.
Eksempler på nr 3: «Hva har Jesus sagt om å snakke stygt til andre?» «Hva ville Jesus ment om det du nettopp gjorde?» «Det er fordi du gjør sånne ting at Jesus måtte dø på korset.»
4. Ikke mal verden i svart og hvitt
Dersom alt utenom menigheten og dens meninger er mørke, blir det også farlig å vokse, utforske, utvikle seg, stille spørsmål og tenke kritisk. Troen blir da heller aldri barnets egen og kan derfor lett mistes. Når barna oppdager at det er godhet utenfor og også ondskap innenfor menigheten, vil de lett tenke at alt du sa var løgn.
Eksempler på nr 4: «Hele verden ligger under Satan.», «Hvis du ikke er helt med Jesus, tilhører du djevelen!», Er det Jesus eller Satan som blir glad når man gjør sånn?
5. Ikke gjør lydighet til en religiøs dyd
Barn som ikke tør å si nei til voksne, er mer utsatt for overgrep og utnytting. Vis vennlig respekt for deres nei, selv når du ikke kan godta det, og øv med barnet på å si stopp og sette grenser.
Eksempler på nr 5: «Du så hvordan det gikk da Adam og Eva var ulydige?» «Du vet vel hva Gud sa til Moses at skulle skje med ulydige barn?» «Du vet at det alltid er Satan som står bak ulydighet og opprør?»
6. Ikke gi barna ansvaret for Guds humør
En Gud som er avhengig av barnets oppførsel for å være glad, er veik, ustabil og ikke til å stole på og vil aldri bli en positiv ressurs i livet.
Eksempler på nr 6: «Tror du Gud blir glad om du oppfører deg slik?» «Vil du virkelig at Jesus skal bli lei seg?» «Tror du Gud blir glad eller lei seg når du gjør sånne ting?»
7. Ikke gi barna ansvaret for andres frelse
De har ikke det. Og selv om du skulle tro at du har det og har klart å rasjonalisere et slikt ansvar så det blir levelig, klarer ikke alle barn det.
Eksempler på nr 7: «Hvis de ikke tar imot Jesus, ender de i Ildsjøen.» «Tenk om de går evig fortapt bare fordi du var for feig til å si noe?»
8. Ikke snakk foraktelig om «de andre»
Den dagen barnet ditt skulle identifisere seg med dem eller det du så tydelig forakter, vil det slutte å snakke med deg, og en relasjon du har investert et halvt liv i, vil stå i fare.
Eksempler på nr 8: «Tenk at de kan være så dumme!», «Det står jo det, at mange skal la seg bedra.» «Vi får be for dem, stakkars!» «Det er avskyelig. Slike skal ikke arve Guds rike, står det!»
9. Ikke snakk foraktelig om naturvitenskap
En av de statistisk, hyppigste grunnene til at ungdom forlater menigheten eller mister troen
er at de har fått inntrykk av at de må velge mellom tro og rasjonalitet. Ingenting i
naturvitenskapen hindrer en levende gudstro. Gå gjerne i dialog med naturvitenskapen. Men
ikke snakk foraktelig om den.
Eksempler på nr 9: «Pfff… vitenskapen. De stakkars folka tror jo jorda er milliarder av år gammel.» «Alltid millioner og millioner av år… de folka har jo ikke peiling stakkars. Nei, vi er heldige som har Guds ord!»
10. Ikke vær for idealistisk
Å leve i en konstant unntakstilstand der naturlig livsutfoldelse som sport, hobbyer, kunst, god mat etc. må settes på vent fordi «Jesus kommer snart» er rett og slett ikke bærekraftig i lengden og skaper ofte bitterhet og avstand senere.
Eksempler på nr 10: «Tiden er så kort. Du vil vel ikke bruke de siste få årene på noe så unyttig som… (idrett, kunst, utdanning, andre prosjekter) når du i stedet kan gjøre noe som fremmer Guds verk?» «Bare legg bort de drømmene du. De kommer ikke fra Gud!»
Langversjonen - Introduksjon
Selv med de aller beste intensjoner, er det mulig å gjøre skade som det kan ta et liv å helbrede. Derfor denne innstendige henstillingen til å tenke seg om!
Kristne foreldre tror og håper på en evighet sammen med sine kjære i en kommende tidsalder der alt er bare godt. Tanken på å skulle tilbringe denne evigheten uten barna som de elsker over alt, kan ironisk nok få noen foreldre til å oppføre seg på måter som traumatiserer barna, bryter ned relasjonen mellom barna og foreldrene og skader barnets mulighet til å få en positiv og bærende tro på Gud.
SABU arbeider derfor med en "Vær Varsom-Plakat" for kristen oppdragelse som setter ord på det vi idag vet kan være traumatiserene mekanismer i religiøs barneoppdragelse. Det at vi er kommet så langt at vi nå går offentlig ut med den, betyr ikke at arbeidet med den er over. Ta gjerne kontakt! Vi vil gjerne lytte!
Barn skal møtes med respekt!
Grunnpilarene i sunn barneoppdragelse er å gi betingelsesløs kjærlighet og omsorg, å akseptere barnet som det er fullt og helt samt å være trygge, tydelige voksne. En god strategi er videre å kommunisere tydelig hvilken adferd som ønskes og så bekrefte og feire den når barna lykkes. Å kritisere barna for ikke å nå opp til urimelige eller uuttalte forventninger, eller å fokusere på alt de ikke lykkes med, skaper usikkerhet og nederlagsfølelse. Belønn adferden du ønsker med positiv oppmerksomhet og om det er nødvendig å korrigere adferd, bør det skje med få ord i en atmosfære av kjærlighet og omsorg.
Barn er født hjelpeløse de er helt avhengige av hjelp, omsorg og kjærlighet for å leve og vokse. Derfor sier Barneloven at foreldrene har en rett og plikt til å ta avgjørelser på barnets vegne. Avgjørelsene skal tas ut i fra barnets interesser og behov.[1] Barnekonvensjonen slår fast at barna er fullverdige mennesker med de samme grunnleggende menneskerettighetene som voksne, inkludert tanke-, samvittighets- og religionsfrihet samt rett til privatliv og rett til å si sin mening og bli hørt.[2] Når mange kristne foreldre føler ansvar for at barna skal få del i den troen og de verdiene de selv setter så høyt, gjelder derfor prinsippet om påvirkning med respekt.[3] De voksne kan påvirke og konfrontere, men de må også gi barna rom til å utvikle og uttrykke egne meninger og tanker også når det gjelder troen.
Man påvirker uansett om man vil eller ikke. Det er like uheldig å abdisere fra ansvaret man har til å påvirke, som det er å gjøre det uten respekt. Å være utydelig er også en form for påvirkning. Men det er faktisk lettere for barna senere å ta stilling foreldrenes livssyn, om foreldrene er tydelige. Det er når påvirkningen krysser grensen til usunn manipulering av tanker og følelser, det blir det skadelig.[4] Om en slik skadende strategi i tillegg kles i «gud», vil veien til helbredelse for en del innebære å måtte distansere seg fra «gud».
Dette initiativet er ment å øke bevisstheten rundt uhensiktsmessige og skadelige strategier i religiøs påvirkning av barn samt å peke på positive alternativer. Selv med de aller beste intensjoner, er det mulig å gjøre skade som det kan ta et liv å helbrede. Derfor denne innstendige henstillingen til å tenke seg om!
[1] Lov om barn og foreldre av 1981 - §30
[2] Se barnekonvensjonen
[3] Les mer om boken på Amazon.com
[4] For ytterligere eksempel og forklaring rundt denne problemstillingen, se side 19 i heftet laget av Redd Barna og Hjelpekilden: Små Sko, Stor Tro som kan lastes ned her.